Алпака - дебелата коприна

21 декември 2018
Алпака - дебелата коприна

Алпака̀та  е чифтокопитно животно, произлязло от викунята. Много хубаво животно, което прилича на лама. Отглежда се на 3500-5000 метра надморска височина в Андите. Южноамериканското животно е опитомено преди около 6000 години. Високо е до 1 метър и тежи около 70 кг. Отличава се с меко и дълго руно, което достига 20 см.

Древните инки толкова много ценяли уникалните свойства и благородния цвят на вълната от алпака , че тя е била местната им валута. Вълната от алпака е по-лека от овчата. Въпреки, че руното от алпака е много красиво и леко, то е много трайно и еластично. Отделните нишки от вълната алпака са кухи вътре. Това ги прави изключително добри в задържането на топлината и страхотен изолатор.

Друго ценно качество на вълната от алпака е, че съдържа 24 естествени отенъка. Естествените оттенъци на алпаката се присъщи на самата вълна и се наричат естествени цветове, което я прави изключително ценна и няма нужда да се обработва допълнително, за да се постигне цветово разнообразие, което разбира се резултира в по-малко третиране на тъканите. 

Едно животно може да даде достатъчно вълна за един пуловер, всяка година! Вълната от алпака се смята за най-топлата, мека и издръжлива материя в света. Тя не задържа ланолин, което я прави единствената хипоалергична вълна.

Вълната от алпака не се бръчка и разтяга. Много вълнени продукти се претъркват и стават на топчета, но вълната от алпака няма тези недостатъци.

Тя не понася нафталин (като повечето вълнени продукти) , затова използвайте лавандула, кедър и др. за да я предпазите от молци.

Перете я в хладка вода и подходящи препарати. Съвремените перални имат специални програми за вълна. След изпиране не е нужно да изстисквате и въртите дрехата. Изцедете и поставете на гладка повърхност върху хавлиена кърпа. Сушете далеч от отоплителни уреди и слънчева светлина. С тези грижи ще използвате дълго продуктите от вълна алпака.

Тази лъскава и копринено мека вълна се използва почти само за висококачествени вълнени дрехи. Именно затова и премина нашите тестове и е сред селектираните материи, които ви предлагаме в Chorap.bg.

Вече можете да поглезите ходилата си с висококачествените чорапи от алпака в нашия електронен магазин.

Разгледайте вълнените чорапи още сега >> 

 

Да, това е памук, но селектиран и обработен по специфичен начин. Разберете повече какви са спецификите и как се получава.

прочети още

На микроскопично ниво бамбуковото влакно има кръгла и гладка повърхност. Поради това, тя седи перфектно до кожата.

прочети още

Чували ли сте за модал? Все по-често срещаме тази материя изписана на етикета на дрехите ни. Известна ощ като "съвременната материя".

прочети още

Чорапите за нашите маратонки са супер важни не само заради визията си, а и заради техните качества по отношение на контакта с краката ни по време на спортните активности. Разберете повече в нашата статия.

прочети още

Разберете какви са спецификите при хората, които имат диабет. В нашия магазин ще намерите специални чорапи, създадени именно за тях.

прочети още

Ако се полагат правилните грижи за краката, чорапите и обувките със сигурност ще забравите за този проблем! Разберете какви грижи са нужни за справяне с проблема.

прочети още

Основната причина за миризмата на тялото и в частност на краката не е потта. Истинският виновник са бактериите. Преборете ги с чорапи с антибактериална обработка!

прочети още

Защо вълната се завръща в нашето ежедневие въпреки разнообразните синтетични материали? Разберете какви са нейните уникални качества.

прочети още

"В планините, където температурите са под нулата, Господ е дал на козите тази вълна." Разберете защо е толкова ценен материал от векове.

прочети още

Разберете повече за тази материя и защо тя е толкова предпочитана при изработката на топли термо чорапи

прочети още

Миризмата на краката е един от най- неприятните проблеми . Той често се среща и винаги е смущаващо и отблъскващо. Чудили ли сте се от къде се появява тя? Защо изобщо я има, въпреки че спазвате добра хигиена? Дали е от обувките, краката или от чорапите?

прочети още

Прочетете повече за различните видове памук и какво се произвежда от различните части на растението.

прочети още

През 1844 г. Джон Мърсър установява, че когато памукът се третира с концентрирана сода каустик преминава през някои основни промени. Това причинява подуване на влакната.

прочети още

Подготвили сме една страхотна селекция от ТОП продукти в нашия магазин, с която искаме да ви вдъхновим за страхотно настроение с весели чорапи и елегантни предложения със стил

прочети още

Само сега можете да направите живота си цветен и шарен не само като боядисате яйца, но и като внесете настроение с весели чорапи

прочети още

Дами, помислили сме за вашето настроение и богат гардероб! Възползвайте се от специалната отстъпка по случай празника.

прочети още

Специална остстъпка те очаква за деня на влюбените.

прочети още

Дядо Коледа също носи чорапи и тази Коледа споделя тайната си за сухи и топли крака!

прочети още

Еластанът е плътно синтетично влакно. Основното му качество е високата еластичност. Разберете повече за този материал.

прочети още

Насладете се на селектираните чорапи в нашия онлайн магазин за чорапи сега с -20% отстъпка!

прочети още

Възползвайте се от страхотната промоция на висококачествени 3/4 дамски чорапи. Подгответе се за пролетта с нашите предложения още сега на страхотна по-достъпна цена!

прочети още

Стоите си на топло с чаша благоуханна напитка, прекарвате повече време с  любимите си хора, защото сте избрали вече подаръците за тях онлайн в chorap.bg и очаквате дядо Коледа да си свърши работата ;)

прочети още