ЕЛАСТАН, ЛИКРА ИЛИ СПАНДЕКС

9 юни 2018
ЕЛАСТАН, ЛИКРА ИЛИ СПАНДЕКС

Еластанът е плътно синтетично влакно. Основното му качество е високата еластичност. То е разработено от фирмата DuPont. Често го срещаме изписано като "ликра" или "спандекс". А ето и как е познат на различните места по света:

  • В Северна Америка е познат под името спандекс (spandex); 
  • В Европа като еластан (elasthanne, elastin, elastano); 
  • В Англия, Ирландия, Австралия, България като ликра (lycra). 
  • Абревиатури, под които може да се срещне тази материя – EL, EA.

В производството на тъкани еластанът се комбинира с други влакна без значение дали са естествени или изкуствени. Целта е да ги направи еластични и издържливи на разтягане. Еластичността на материята зависи от съдържанието на ликрата - колкото е по-голямо, толкова по-голяма еластичност има. Еластанът запазва качествата на основния компонент в материята. За това е добре използването на еластан в производството на чорапи. Независимо дали са памучни или бамбукови, добавката на еластан дава възможност на чорапа да възвърне първоначалния си вид след носене и последващо изпиране.

Ликрата може да се разтяга до 8 пъти собствената си дължина и след като опънът спре да възвърне отново първоначалния си вид. Продуктите, в частност чорапите, в чийто състав има еластан, осигуряват свобода и лекота на движенията, съхраняват формата си, не се свличат, нямат гънки и намачкани участъци. Изделията с еластан са износоустойчиви и въздухопропускливи. 

Подръжката е лесна. Прането на тъканите с ликра не трябва да надвишава 40 градуса. Може да бъде ръчно или в пералня. Не се препоръчва използването на центрофуга и сушилна. Гладенето трябва да е като за коприна.

В повечето модели чорапи, които предлагаме в нашия онлайн магазин, присъства еластан. Разгледайте нашата специална селекция от качествени, весели и супер удобни чорапи и изберете своите още сега >>


Да, това е памук, но селектиран и обработен по специфичен начин. Разберете повече какви са спецификите и как се получава.

прочети още

На микроскопично ниво бамбуковото влакно има кръгла и гладка повърхност. Поради това, тя седи перфектно до кожата.

прочети още

Чували ли сте за модал? Все по-често срещаме тази материя изписана на етикета на дрехите ни. Известна ощ като "съвременната материя".

прочети още

Чорапите за нашите маратонки са супер важни не само заради визията си, а и заради техните качества по отношение на контакта с краката ни по време на спортните активности. Разберете повече в нашата статия.

прочети още

Разберете какви са спецификите при хората, които имат диабет. В нашия магазин ще намерите специални чорапи, създадени именно за тях.

прочети още

Ако се полагат правилните грижи за краката, чорапите и обувките със сигурност ще забравите за този проблем! Разберете какви грижи са нужни за справяне с проблема.

прочети още

Основната причина за миризмата на тялото и в частност на краката не е потта. Истинският виновник са бактериите. Преборете ги с чорапи с антибактериална обработка!

прочети още

Разберете повече за специалните характеристики и свойства на вълната от алпака.

прочети още

Защо вълната се завръща в нашето ежедневие въпреки разнообразните синтетични материали? Разберете какви са нейните уникални качества.

прочети още

"В планините, където температурите са под нулата, Господ е дал на козите тази вълна." Разберете защо е толкова ценен материал от векове.

прочети още

Разберете повече за тази материя и защо тя е толкова предпочитана при изработката на топли термо чорапи

прочети още

Миризмата на краката е един от най- неприятните проблеми . Той често се среща и винаги е смущаващо и отблъскващо. Чудили ли сте се от къде се появява тя? Защо изобщо я има, въпреки че спазвате добра хигиена? Дали е от обувките, краката или от чорапите?

прочети още

Прочетете повече за различните видове памук и какво се произвежда от различните части на растението.

прочети още

През 1844 г. Джон Мърсър установява, че когато памукът се третира с концентрирана сода каустик преминава през някои основни промени. Това причинява подуване на влакната.

прочети още

Подготвили сме една страхотна селекция от ТОП продукти в нашия магазин, с която искаме да ви вдъхновим за страхотно настроение с весели чорапи и елегантни предложения със стил

прочети още

Само сега можете да направите живота си цветен и шарен не само като боядисате яйца, но и като внесете настроение с весели чорапи

прочети още

Дами, помислили сме за вашето настроение и богат гардероб! Възползвайте се от специалната отстъпка по случай празника.

прочети още

Специална остстъпка те очаква за деня на влюбените.

прочети още

Дядо Коледа също носи чорапи и тази Коледа споделя тайната си за сухи и топли крака!

прочети още

Насладете се на селектираните чорапи в нашия онлайн магазин за чорапи сега с -20% отстъпка!

прочети още

Възползвайте се от страхотната промоция на висококачествени 3/4 дамски чорапи. Подгответе се за пролетта с нашите предложения още сега на страхотна по-достъпна цена!

прочети още

Стоите си на топло с чаша благоуханна напитка, прекарвате повече време с  любимите си хора, защото сте избрали вече подаръците за тях онлайн в chorap.bg и очаквате дядо Коледа да си свърши работата ;)

прочети още