Как диабетът влияе на нашите крака?

24 март 2021
Как диабетът влияе на нашите крака?

Диабетът може да засегне всеки, без значение от пол и възраст. Без значение от раса, етнос или религия. Без значение от образование и икономическо състояние.

Статистиките показват все повече и повече засегнати от тази болест и за съжаление числата се увеличават драматично. През последните 10 години броят на болните от диабет е скочил с почти 50%. В целият свят хората страдащи от диабет са повече от 422 милиона души и то диагностицирани. Много хора дори не знаят, не са диагностицирани или са в преддиабетно състояние.

 

Какво представлява диабета и какво общо има с нашите крака?

 

Преди да си отговорим на този въпрос трябва да разберем ролята на инсулина в човешкото тяло. Когато се храните, тялото ви превръща храната в захари или глюкоза. В същия момент панкреасът трябва да произведе инсулин. Инсулинът е "ключът", който "отваря" клетките и позволява глюкозата да влезе в тях като я превръща в енергия.

При хората с диабет тази система не работи, защото без инсулин няма този ключ. Кръвната захар остава без да се усвои и се натрупва в кръвта.

Резултатът - клетките на тялото гладуват от липса на глюкоза в тях.

Последствията - ако не се лекува състоянието, високите стойности на кръвна захар могат да доведат до разнообразни проблеми и състояния като: слепота, бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, инсулт, инфекции на краката и дори ампутация на долни крайници.

Диабетът е огромна емоционална, физическа и финансова тежест за цялото семейство. Грижите и лечението на диабета обикновено продължават през целия живот.

Диабетът и краката

Хората, предразположени или болни от диабет са изложени на риск от много усложнения, някои от които на стъпалата. Най-често се засягат нервите в стъпалата. Това състояние създава дискомфорт, свързан с изтръпване и усещане за парене на стъпалата, остри болки в краката, мускулна слабост, деформации на ходилото, оттоци, подуване, язви.

Как да облекчим болките и дискомфорта в краката?

Едно добро решение са чорапите за диабетици, които предлагаме в нашия електронен магазин. Те са специално проектирани чорапи, които поддържат краката сухи, намаляват риска от нараняване на краката, не стягат не се впиват и избягват предотвратяването или забавянето на кръвообращението. Ето и най-важните компоненти, които ги правят толкова добри и удачни:

Материя

От особенно значение са материите от които се изработват. Те трябва да са проветриви и и да имат способността да отделят влагата за да се спре (намалее) потенето на краката и за да не се образува и задържа миризма. Предпочитани хипоалергични материи са бамбука и модала.

Знаете ли например, че модалът е 50% по-водопоглъщаща материя от памука. Прочетете статията за модала в нашия блог → 
Бамбукът е по-популярната материя и вече мнозина са се убедили в неговите превъзходни качества. Научете повече за бамбука като материя → 

Плетка

Чорапите за диабетици трябва да са изработени със специална плоска плетка, която да се разтяга и да не се впива при подуване и отоци. Тази плетка се нарича "медена пита" и обхваща крака без да стяга и без да създава дискомфорт, който често се появява при подути и оточни крака. Ластикът трябва да е свободен и въобще да не се усеща за да не ограничи свободната циркулация на кръвта. Много важно качество за чорапите за диабетици е те да са изцяло безшевни.

Антибактериални чорапи

Предимство ще е ако изберете чорапи, които имат антибактериална обработка. Това е нов метод, който се прилага в последния етап на производството и цели изпирането и дезинфекцията на продукта.

 

Разгледайте моделите в нашия магазин:

Чорапи за здраве


Разберете повече за специалните характеристики и свойства на вълната от алпака.

прочети още

Защо вълната се завръща в нашето ежедневие въпреки разнообразните синтетични материали? Разберете какви са нейните уникални качества.

прочети още

"В планините, където температурите са под нулата, Господ е дал на козите тази вълна." Разберете защо е толкова ценен материал от векове.

прочети още

Разберете повече за тази материя и защо тя е толкова предпочитана при изработката на топли термо чорапи

прочети още

Ако се полагат правилните грижи за краката, чорапите и обувките със сигурност ще забравите за този проблем! Разберете какви грижи са нужни за справяне с проблема.

прочети още

Миризмата на краката е един от най- неприятните проблеми . Той често се среща и винаги е смущаващо и отблъскващо. Чудили ли сте се от къде се появява тя? Защо изобщо я има, въпреки че спазвате добра хигиена? Дали е от обувките, краката или от чорапите?

прочети още

Чорапите за нашите маратонки са супер важни не само заради визията си, а и заради техните качества по отношение на контакта с краката ни по време на спортните активности. Разберете повече в нашата статия.

прочети още

Основната причина за миризмата на тялото и в частност на краката не е потта. Истинският виновник са бактериите. Преборете ги с чорапи с антибактериална обработка!

прочети още

На микроскопично ниво бамбуковото влакно има кръгла и гладка повърхност. Поради това, тя седи перфектно до кожата.

прочети още

Чували ли сте за модал? Все по-често срещаме тази материя изписана на етикета на дрехите ни. Известна ощ като "съвременната материя".

прочети още

Да, това е памук, но селектиран и обработен по специфичен начин. Разберете повече какви са спецификите и как се получава.

прочети още

Прочетете повече за различните видове памук и какво се произвежда от различните части на растението.

прочети още

Подготвили сме една страхотна селекция от ТОП продукти в нашия магазин, с която искаме да ви вдъхновим за страхотно настроение с весели чорапи и елегантни предложения със стил

прочети още

Само сега можете да направите живота си цветен и шарен не само като боядисате яйца, но и като внесете настроение с весели чорапи

прочети още

Дами, помислили сме за вашето настроение и богат гардероб! Възползвайте се от специалната отстъпка по случай празника.

прочети още

Специална остстъпка те очаква за деня на влюбените.

прочети още

Дядо Коледа също носи чорапи и тази Коледа споделя тайната си за сухи и топли крака!

прочети още

Еластанът е плътно синтетично влакно. Основното му качество е високата еластичност. Разберете повече за този материал.

прочети още

Насладете се на селектираните чорапи в нашия онлайн магазин за чорапи сега с -20% отстъпка!

прочети още

Възползвайте се от страхотната промоция на висококачествени 3/4 дамски чорапи. Подгответе се за пролетта с нашите предложения още сега на страхотна по-достъпна цена!

прочети още

Стоите си на топло с чаша благоуханна напитка, прекарвате повече време с  любимите си хора, защото сте избрали вече подаръците за тях онлайн в chorap.bg и очаквате дядо Коледа да си свърши работата ;)

прочети още

През 1844 г. Джон Мърсър установява, че когато памукът се третира с концентрирана сода каустик преминава през някои основни промени. Това причинява подуване на влакната.

прочети още