Памукът: Най-използвания природен продукт

23 май 2018
Памукът: Най-използвания природен продукт

Памукът е ценна влакнодайна култура. Растението, от което се добива памука представлява многогодишен храст. Разпространен е в тропическите и субтропическите региони на целия свят, включително Северна и Южна Америка, Африка и Индия. Най-голямото разнообразие на видове див памук днес съществува в Мексико, Австралия и Африка. Влакната на памука се използват за направата на прежда или платове, използвани в текстилната промишленост. Използването на памука за плат е известно от праисторически времена. Едва след изобретяването на механизираната машина за отделяне на памука от растението и зърната е станало възможно да се понижи цената на производството му. Това довежда до широкото му използване и превръщането на памука в най-използвания природен продукт, влаган в облеклото. Използването на памуковите влакна, респективно тъкани, непрекъснато нараства въпреки увеличеното производство на изкуствени тъкани. Причината за това е, че памукът регулира топлината на тялото и не предизвиква алергии. В света се засяват около 350 млн.дка памук, от които 150 млн. дка в Азия, следван от Америка с около 100 млн. дка. В Европа се отглеждат около 3 млн. дка. Китай е най-големият производител на памук, но по-голямата част от производството се използва за вътрешни цели. САЩ е най-големият износител на памук в света. Най-качествено влакно от памук се получава в Египет. Там са най-благоприятните климатични условия за добиване, оптимална дължина на влакното, съчетана с фин строеж. Съществуват четири вида промишлено използван памук, всичките отглеждани още от древността:

  • Планински памук - произхожда от Централна Америка, Мексико, Карибския басейн, (90% от световното производство)
  • Креолски или Египетски памук - родното му място е тропикът на Южна Америка (8% от световното производство)
  • Дървесен памук - родината му е Индия и Пакистан (под 2% от световното производство)
  • Средиземноморски памук - Арабски полуостров и Африка (под 2% от световното производство)

Естественият цвят на памучните влакна може да бъде бял, кафяв или зелен.При подходящо култивиране памукът може да добие различно от традиционното белезникаво оцветяване. Култивиран е естествен памук с червен, зелен и няколко нюанса на кафявото цвят.

Интересно е, че се използва почти цялата част на растението:

  • от влакното се произвеждат прежди и платове, от които се изработват брезенти, ремъци, изкуствена коприна, филтри и намотки за електромотори;
  • от мъха, който покрива семената се приготвят над 30 продукта;
  • от семената се извлича масло, което е полусъхливо и служи за производство на сапуни и за други технически цели, а добито чрез студено пресоване може да се използва за храна на хората. Също от семената се добиват белтъци със състав, близък до млечния, които успешно се използват за храна на децата.
  • стъблата могат да бъдат преработвани и да служат като енергиен източник;
  • кюспето след преработка на семената е с много добра фуражна стойност.

Настоящите оценки за световното производство възлизат на около 25 милиона тона годишно.

Всички чорапи в онлайн магазина ни съдържат памук като основен материал. Различните модели имат различно съдържание и различно качество памук - пениран памук, мерсилизиран памук и др.

Към магазина


Да, това е памук, но селектиран и обработен по специфичен начин. Разберете повече какви са спецификите и как се получава.

прочети още

На микроскопично ниво бамбуковото влакно има кръгла и гладка повърхност. Поради това, тя седи перфектно до кожата.

прочети още

Чували ли сте за модал? Все по-често срещаме тази материя изписана на етикета на дрехите ни. Известна ощ като "съвременната материя".

прочети още

Чорапите за нашите маратонки са супер важни не само заради визията си, а и заради техните качества по отношение на контакта с краката ни по време на спортните активности. Разберете повече в нашата статия.

прочети още

Разберете какви са спецификите при хората, които имат диабет. В нашия магазин ще намерите специални чорапи, създадени именно за тях.

прочети още

Ако се полагат правилните грижи за краката, чорапите и обувките със сигурност ще забравите за този проблем! Разберете какви грижи са нужни за справяне с проблема.

прочети още

Основната причина за миризмата на тялото и в частност на краката не е потта. Истинският виновник са бактериите. Преборете ги с чорапи с антибактериална обработка!

прочети още

Разберете повече за специалните характеристики и свойства на вълната от алпака.

прочети още

Защо вълната се завръща в нашето ежедневие въпреки разнообразните синтетични материали? Разберете какви са нейните уникални качества.

прочети още

"В планините, където температурите са под нулата, Господ е дал на козите тази вълна." Разберете защо е толкова ценен материал от векове.

прочети още

Разберете повече за тази материя и защо тя е толкова предпочитана при изработката на топли термо чорапи

прочети още

Миризмата на краката е един от най- неприятните проблеми . Той често се среща и винаги е смущаващо и отблъскващо. Чудили ли сте се от къде се появява тя? Защо изобщо я има, въпреки че спазвате добра хигиена? Дали е от обувките, краката или от чорапите?

прочети още

През 1844 г. Джон Мърсър установява, че когато памукът се третира с концентрирана сода каустик преминава през някои основни промени. Това причинява подуване на влакната.

прочети още

Подготвили сме една страхотна селекция от ТОП продукти в нашия магазин, с която искаме да ви вдъхновим за страхотно настроение с весели чорапи и елегантни предложения със стил

прочети още

Само сега можете да направите живота си цветен и шарен не само като боядисате яйца, но и като внесете настроение с весели чорапи

прочети още

Дами, помислили сме за вашето настроение и богат гардероб! Възползвайте се от специалната отстъпка по случай празника.

прочети още

Специална остстъпка те очаква за деня на влюбените.

прочети още

Дядо Коледа също носи чорапи и тази Коледа споделя тайната си за сухи и топли крака!

прочети още

Еластанът е плътно синтетично влакно. Основното му качество е високата еластичност. Разберете повече за този материал.

прочети още

Насладете се на селектираните чорапи в нашия онлайн магазин за чорапи сега с -20% отстъпка!

прочети още

Възползвайте се от страхотната промоция на висококачествени 3/4 дамски чорапи. Подгответе се за пролетта с нашите предложения още сега на страхотна по-достъпна цена!

прочети още

Стоите си на топло с чаша благоуханна напитка, прекарвате повече време с  любимите си хора, защото сте избрали вече подаръците за тях онлайн в chorap.bg и очаквате дядо Коледа да си свърши работата ;)

прочети още