Удивителните характеристики на вълната като материя

26 ноември 2018
Удивителните характеристики на вълната като материя

Вълната е текстилно влакно и е ценна суровина в текстилната промишленост от хилядолетия, в това число и в производството на вълнени чорапи. 

Вълнените влакна могат да се добият от овце, зайци, лама, вигуна, алпака и др. Суровите вълнени влакна се почистват и предат, от което се получава вълнената нишка. С нея се плетат дрехи , вълнени чорапи или се произвеждат вълнени платове. 

Най-разпространена е овчата вълна. Агнешката вълна се характеризира с всички положителни качества на стандартната вълна. Разликата между двата типа обаче е, че агнешката вълна е по-мека, устойчива и еластична от овчата. Агнешката вълна за нашите вълнени чорапи се получава от първото стригане на агнетата, когато са само на няколко месеца(6-7 месеца). Тогава тя има нужда от най-малко обработка и остава най-естествена. Агнешката вълна е много чиста, мека, гладка и приятна на допир. Това я прави подходяща за производството дори на бебешки текстил.
Не се свива толкова лесно , но е по-скъпа от овчата. 

Интересен факт е, че може да носите вълна както в най-студените дни, така и при температури над 25 градуса. Вълната поддържа хладината през лятото, а през зимата запазва топлината. Регулирането на температурата е основно нейно качество. Друго основно свойство на вълната е, че е водоустойчива. Всяко вълненото влакно е обгърнато от водоустойчив външен слой. Докато сърцевината на влакното абсорбира до една трета от собственото си тегло във влага преди да се намокри, то твърдият външен слой действа като допълнителна защита срещу външната влага. Така вълната не поема вода, но влажността се абсорбира, а всичко това подпомага термичната регулация. Вълната държи външната влага далеч от кожата, предотвратява изпотяването и поддържа температурата на тялото в нормални граници. 

Сега пренесете всички тези качества върху вълнените чорапи произведени от агнешка вълна и ще се убедите сами, че ако търсите най-добрите естествени материали, за да осигурите комфорта на вас и вашите близки, то вълната е на челно място!

Намерете вашите чорапи от агнешка вълна сред селектираните продукти в нашия онлайн магазин още сега!


Да, това е памук, но селектиран и обработен по специфичен начин. Разберете повече какви са спецификите и как се получава.

прочети още

На микроскопично ниво бамбуковото влакно има кръгла и гладка повърхност. Поради това, тя седи перфектно до кожата.

прочети още

Чували ли сте за модал? Все по-често срещаме тази материя изписана на етикета на дрехите ни. Известна ощ като "съвременната материя".

прочети още

Чорапите за нашите маратонки са супер важни не само заради визията си, а и заради техните качества по отношение на контакта с краката ни по време на спортните активности. Разберете повече в нашата статия.

прочети още

Разберете какви са спецификите при хората, които имат диабет. В нашия магазин ще намерите специални чорапи, създадени именно за тях.

прочети още

Ако се полагат правилните грижи за краката, чорапите и обувките със сигурност ще забравите за този проблем! Разберете какви грижи са нужни за справяне с проблема.

прочети още

Основната причина за миризмата на тялото и в частност на краката не е потта. Истинският виновник са бактериите. Преборете ги с чорапи с антибактериална обработка!

прочети още

Разберете повече за специалните характеристики и свойства на вълната от алпака.

прочети още

"В планините, където температурите са под нулата, Господ е дал на козите тази вълна." Разберете защо е толкова ценен материал от векове.

прочети още

Разберете повече за тази материя и защо тя е толкова предпочитана при изработката на топли термо чорапи

прочети още

Миризмата на краката е един от най- неприятните проблеми . Той често се среща и винаги е смущаващо и отблъскващо. Чудили ли сте се от къде се появява тя? Защо изобщо я има, въпреки че спазвате добра хигиена? Дали е от обувките, краката или от чорапите?

прочети още

Прочетете повече за различните видове памук и какво се произвежда от различните части на растението.

прочети още

През 1844 г. Джон Мърсър установява, че когато памукът се третира с концентрирана сода каустик преминава през някои основни промени. Това причинява подуване на влакната.

прочети още

Подготвили сме една страхотна селекция от ТОП продукти в нашия магазин, с която искаме да ви вдъхновим за страхотно настроение с весели чорапи и елегантни предложения със стил

прочети още

Само сега можете да направите живота си цветен и шарен не само като боядисате яйца, но и като внесете настроение с весели чорапи

прочети още

Дами, помислили сме за вашето настроение и богат гардероб! Възползвайте се от специалната отстъпка по случай празника.

прочети още

Специална остстъпка те очаква за деня на влюбените.

прочети още

Дядо Коледа също носи чорапи и тази Коледа споделя тайната си за сухи и топли крака!

прочети още

Еластанът е плътно синтетично влакно. Основното му качество е високата еластичност. Разберете повече за този материал.

прочети още

Насладете се на селектираните чорапи в нашия онлайн магазин за чорапи сега с -20% отстъпка!

прочети още

Възползвайте се от страхотната промоция на висококачествени 3/4 дамски чорапи. Подгответе се за пролетта с нашите предложения още сега на страхотна по-достъпна цена!

прочети още

Стоите си на топло с чаша благоуханна напитка, прекарвате повече време с  любимите си хора, защото сте избрали вече подаръците за тях онлайн в chorap.bg и очаквате дядо Коледа да си свърши работата ;)

прочети още