Усещане за кашмир - царската вълна

24 януари 2019
Усещане за кашмир - царската вълна

"В планините, където температурите са под нулата, Господ е дал на козите тази вълна. Това, което е особеното при нея е топлината, която дава между твоето и моето въображение", казва Фероз Байг, продавачка от Кашмир.

Кашмирът е синоним на лукс,красота и елегантност. За него се твърди, че е най-скъпият плат в света. Всъщност това е вълна, която се добива от козината на кашмирските кози. Тя е фина и в сравнение с обикновенната вълна е по-тънка и по-лека. Същевременно с това е осем пъти по-топла, мека и здрава.

През средновековието хората от високите прослойки на обществото са носели ръчно изплетените шалове от кашмир (пашмина). Английските аристократи задължително притежавали  кашмирени пуловер, елеци и жилетки.

А ето и още  малко история за кашмира...

През 15-и век, когато монголските императори завладяват Кашмир, оценявайки качествата на вълната добивана от тамошните кози, започнали да поръчват на местното население да плете дрехи и шалове. Така по-късно възникнала индустрия, в която още преди 6 века работели над 60 000 души. 

В Европа кашмирът е бил известен още през Римската империя. Но меката и топла материя става популярна заради френския император Наполеон Трети. Той подарява на съпругата си колекция от шалове, която предизвиква възхита в кралския двор в Париж.

Същинската ера на кашмира обаче е започнала някъде в началото на 19 век, когато кашмирените шалове, внесени от Ориента, стават моден хит в Париж. Малко по-късно френски и английски предачни фабрики са започнали да преработват суров кашмир, внесен от Китай. Така кашмирската вълна завладява света и в продължение на десетилетия заема главно място в света на модата. 

Днес в Кашмир хората продължават да плетат по стария метод. 

Как се добива кашмирената вълна

Кашмирената вълна се добива от козината на кашмирските кози, които живеят високо в Хималайските планини край Китай и Монголия. Особеното на тази изключителна порода кози е тяхното руно, което е  от два пласта, за да ги предпази от свирепия студ, който достига до -40 градуса и продължава половин година. Използва се долният слой от козината, който е по-мек. А от горния, по-груб слой се правят четки и други продукти. Най-качествената вълна е около слабините на козата – това са най-фините влакна. Тези влакна с най-високо качество не са толкова много, затова годишно се добиват около 50-150 грама. Суровата кашмирена вълна се събира предимно през пролетните и летните месеци, когато козите си сменят козината. Изчислено е, че средният годишен добив на чист кашмир от едно животно е около 150 грама, което обяснява високата цена на кашмирените дрехи. Следва дълъг процес на ръчна обработка, за извличането на кашмирена прежда. Благодарение на ниските температури, вълната на кашмирските кози придобивала перфектни качества, ценени и до днес по целият свят - нежност, топлина и мекота.

Разгледайте чорапите от кашмир в нашия онлайн магазин за качествени чорапи>>
 


Да, това е памук, но селектиран и обработен по специфичен начин. Разберете повече какви са спецификите и как се получава.

прочети още

На микроскопично ниво бамбуковото влакно има кръгла и гладка повърхност. Поради това, тя седи перфектно до кожата.

прочети още

Чували ли сте за модал? Все по-често срещаме тази материя изписана на етикета на дрехите ни. Известна ощ като "съвременната материя".

прочети още

Чорапите за нашите маратонки са супер важни не само заради визията си, а и заради техните качества по отношение на контакта с краката ни по време на спортните активности. Разберете повече в нашата статия.

прочети още

Разберете какви са спецификите при хората, които имат диабет. В нашия магазин ще намерите специални чорапи, създадени именно за тях.

прочети още

Ако се полагат правилните грижи за краката, чорапите и обувките със сигурност ще забравите за този проблем! Разберете какви грижи са нужни за справяне с проблема.

прочети още

Основната причина за миризмата на тялото и в частност на краката не е потта. Истинският виновник са бактериите. Преборете ги с чорапи с антибактериална обработка!

прочети още

Разберете повече за специалните характеристики и свойства на вълната от алпака.

прочети още

Защо вълната се завръща в нашето ежедневие въпреки разнообразните синтетични материали? Разберете какви са нейните уникални качества.

прочети още

Разберете повече за тази материя и защо тя е толкова предпочитана при изработката на топли термо чорапи

прочети още

Миризмата на краката е един от най- неприятните проблеми . Той често се среща и винаги е смущаващо и отблъскващо. Чудили ли сте се от къде се появява тя? Защо изобщо я има, въпреки че спазвате добра хигиена? Дали е от обувките, краката или от чорапите?

прочети още

Прочетете повече за различните видове памук и какво се произвежда от различните части на растението.

прочети още

През 1844 г. Джон Мърсър установява, че когато памукът се третира с концентрирана сода каустик преминава през някои основни промени. Това причинява подуване на влакната.

прочети още

Подготвили сме една страхотна селекция от ТОП продукти в нашия магазин, с която искаме да ви вдъхновим за страхотно настроение с весели чорапи и елегантни предложения със стил

прочети още

Само сега можете да направите живота си цветен и шарен не само като боядисате яйца, но и като внесете настроение с весели чорапи

прочети още

Дами, помислили сме за вашето настроение и богат гардероб! Възползвайте се от специалната отстъпка по случай празника.

прочети още

Специална остстъпка те очаква за деня на влюбените.

прочети още

Дядо Коледа също носи чорапи и тази Коледа споделя тайната си за сухи и топли крака!

прочети още

Еластанът е плътно синтетично влакно. Основното му качество е високата еластичност. Разберете повече за този материал.

прочети още

Насладете се на селектираните чорапи в нашия онлайн магазин за чорапи сега с -20% отстъпка!

прочети още

Възползвайте се от страхотната промоция на висококачествени 3/4 дамски чорапи. Подгответе се за пролетта с нашите предложения още сега на страхотна по-достъпна цена!

прочети още

Стоите си на топло с чаша благоуханна напитка, прекарвате повече време с  любимите си хора, защото сте избрали вече подаръците за тях онлайн в chorap.bg и очаквате дядо Коледа да си свърши работата ;)

прочети още